12 Kasım 2009 Perşembe

Domuz Gribinde Ürküten Rakamlar



Domuz Gribinde Ürküten Rakamlar 13/11/2009

Domuz Gribi vakalarında'Hasta sayısı sanılandan 10 kat daha fazla!..'

Aliye ÇETİNKAYA 13.11.2009

Bilindiği üzere domuz gribi konusu gündemden bu aralar hiç düşmüyor.Düşmemeside normal.Çünkü domuz gribi vakaları sanılandan çok daha hızlı ilerlemeye başladı.Sağlık Bakanı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer'e göre salgın başladı. Türkiye'de vaka sayısı ise sanıldığı gibi 3 bin değil, 10 katı yani 30 bin civarında.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Gaye Usluer'e göre, Türkiye'deki 3 bin kadar olduğu sanılan vaka sayısı aslında bunun 10 katına çıktı bile... Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği ise salgın nedeniyle ara yıl tatilinin 15 gün öne alınmasını istedi.

Milletimiz tedirgin.Halk arasında "domuz gribi'' olarak bilinen "H1N1'' virüsünün görülmesiyle birlikte İstanbul'da birçok okulda yüzlerce öğrenci rapor alarak veya devamsızlık yaparak okula gitmiyor. Ancak bu noktada Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği TÖDER'den farklı bir öneri geldi. TÖDER yaptığı açıklamada sömestr tatilinin öne çekilmesini talep etti: "En ufak bir grip, soğuk algınlığı şüphesi aileleri tedirgin etmekte ve çocuklarını okula göndermemektedirler. Bu nedenle 23 Ocak'ta sona erecek eğitim ve öğretim yılının birinci yarı yılının 15 gün öne çekilmesi öğretmen, öğrenci ve ailelerin hastalığa direnç kazanmalarını sağlayacaktır."

Araştırmalara göre 'EN AZ 30 BİN VAKA VAR'

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, A gribinde ülkedeki toplam olgu sayısının 3 bin civarında olduğunun söylendiğini, ancak tahminlerine göre gerçek rakamın bunun en az 10 katı olduğunu belirtti. Aşının önemine dikkat çeken Prof. Usluer şöyle dedi: "Aşılamanın yapılması özellikle risk grupları için önemli. Bunun yanı sıra kalabalık ve kapalı alanlarda fazla bulunmamak, hastalanınca bir hafta toplum içine çıkmamak gibi önlemler de şart.

EN KÖTÜ SENARYO HAZIRLIĞI
Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Ercan Bal ise H1N1 salgınına karşı en kötü senaryoya göre hazırlık yaptıklarını söyladi. Bal, bu sanaryoda her 100 kişiden 30'unun hasta olmasının beklendiğini söyledi. Bal, son dönemdeki vakaların çoğunun okullarla ilişkili olduğunu da belirtti.

DSÖ: SALGIN YAYILACAK
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), A gribi salgınında ülkelerin başlangıçta okulların kapatılması gibi güçlü tedbirler alabileceğini ve bunun yayılmayı yavaşlatabileceğini, ancak hastalığın her biçiminde yayılmaya devam edeceğini vurguladı. DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, A/H1N1 virüsünün yol açtığı hastalığın şimdiden oldukça yayıldığına işaret ederek, yaklaşık 200 ülkede A gribi vakası tespit edildiğini belirtti. Bu arada Macaristan Sağlık Örgütü, ülkenin bazı bölgelerinde domuz gribinin salgına dönüştüğünü açıkladı. Sağlık Örgütü Başkanı Ferenc Falus yaptığı açıklamada, salgın nedeniyle 3 okulda eğitime bir hafta ara verildiğini kaydetti. Fransa'da ise aşı kampanyasına dün başlandı.

VALİLİK, DEVAMSIZLIĞIN İSTATİSTİĞİNİ TUTUYOR
İstanbul'da okullardaki devamsızlığın, eğitime ara vermeyi gerektirecek düzeyde olmadığı öğrenildi. Okullara devamlılık raporları ise günlük olarak valiliğe bildiriliyor. Öte yandan Eskişehir'de 3 okul bir gün tatil edilirken, Hakkari'de ise eğitime 1 hafta süreyle ara verildi.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 yorum:

Yorum için teşekkürler.