27 Ekim 2009 Salı

İran Doğalgazını Avrupaya Satacağız.



İran ile ortaklık anlaşması

Türkiye, İran ile Güney Fars sahasından doğalgaz çıkaracak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın İran ile doğalgaz anlaşması imzalanacağını açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yaptığı resmi ziyarete katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Tahran’da gazetecilere açıklama yaptı.
İran’da Anayasaya göre malın devrinin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, bu ülkenin modeline göre bir çerçeve anlaşması geliştirdiklerini söyledi.
İran’ın, petrol ve doğalgaz kaynakları açasından zengin bir ülke olduğunu belirten Yıldız, “Anayasaya göre malın devri söz konusu değil. Buranın modeline göre çerçeve anlaşması geliştiriyoruz. İnşallah yarın bunu imzalayacağız” diye konuştu.
Yıldız, “Güney Pars havzasında TPAO ile arama çalışması yapılacak. Daha önce imzalanan 21, 22’nci ve 23’üncü fazlara göre daha verimli sahalar olduğuna kanaat getirdiğimiz ve karşılıklı konuştuğumuz bir yer üzerinde çalışma yapılacak. Çalışmalara kasım ayının ilk ya da ikinci haftasında başlamış olacağız. Buraya bir heyetle geleceğiz, bu heyet teknik çalışmalara devam edecek. Buradaki model yap-devret modeli normalde. Bu anlaşma ile buradan çıkacak doğalgazın ve yan ürünlerinin pazarlanması söz konusu olacak” dedi.
Türkiye’ye pazarlama ve ticaret hakkının doğacağını ifade eden Yıldız, “Doğalgazın en az yarısı Türkiye’de ya da Türkiye üzerinden pazarlanacak. Yaklaşık 35 milyar metreküp gaz çıkarılması öngörülüyor. Al ya da öde modelinden biraz daha farklı olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
İran doğalgazının hem Türkiye hem de Avrupa için önemli kaynaklardan birisi olduğunu vurgulayan Yıldız, bu kaynakların mutlaka harekete geçirilmek zorunda olunduğunu kaydetti.
Bir soru üzerine Nabucco’nun gaz kaynaklarından birinin İran olabileceğini de söyleyen Bakan Yıldız, Güney Pars havzasındaki çalışmanın 4 milyar doların üzerinde bir rakama mal olabileceğini söyledi.
“Azeri doğalgazına fark ödeyeceğiz”
“Azerbaycan ile doğalgaz konusunda görüşmelerimiz sürüyor” diyen Yıldız, bir anlaşmaya varılabileceğini umduklarını ifade etti.
Yıldız, “Her iki ülkenin de farklı alternatifleri söz konusu. Azeri kardeşlerimizin haklarına halel gelinmeyeceğini belirtmek istiyorum. Nisan 2008’den sonraki dönem için Azerbaycan tarafına geri ödeme yapılmasının söz konusu olabilir” diye konuştu.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 yorum:

Yorum için teşekkürler.