28 Ekim 2009 Çarşamba



Adamı duşta bile rahat bırakmayan TRT vergisi

Kriz vurdu, işsiz kaldık, maaşlar düşürüldü, memuru emeklisi çok düşük maaş zamlarını bile sineye çektik ama vatandaş olarak hiç bu kadar saf yerine konulmamıştık. İşte TRT'nin adamı duşta bile rahat bırakmayan vergisi

Hakan Göksel'in haberi

TRT vergisinden uçan da kaçan da kurtulamayacak

Banyo yaparken, otomobile teyp dinlerken, kulaklıklarınız, yanınızdan ayırmadığınız cep telefonlarınız, evinizde elektrik giderse diye bir köşede sakladığınız radyolu ışıldağınız, kolunuzdaki saat, spor yaptığınız koşu bandı, MP3/MP4’ünüz, evde sinema keyfi yaptığınız ‘home cinema’nız, radyolu kaleminiz, otomobildeki radyonuz, bindiğiniz uçaklardaki görsel, işitsel araçlar, yatlardaki araçlar ve daha niceleri…

Artık bütün bunlar için TRT’ye vergi ödeyeceğiz. Yani deyim yerindeyse TRT vatandaşın cebine biraz daha elini sokacak ve uçan kuştan bandrol parası alacak. Zaten bugüne kadar kullandığımız elektrik faturalarında, TV ve radyo aldığımızda ödediğimiz bandrol paralarıyla vatandaş olarak TRT’ye büyük katkılar yapıyorduk. TRT, vatandaşın bu katkısına önce bandrol parasını zamlandırarak sonra ise kapsamını genişleterek karşılık verdi. Hatta o kadar ileri gidildi ki TRT bu tarz ürünleri satan işletmelerin fatura denetimlerine de el atacak…

TRT VERGİSİNDEN DUŞTA BİLE RAHAT YOK

Hükümetin, TRT'ye gelir aktarmak için hazırladığı kararnamenin yankıları çığ gibi büyüyerek devam ediyor. TRT’nin kamuoyuna yaptığı açıklamada, kararnamenin yeni vergi olmadığını, mevcut verginin kapsamının genişletildiğini ve zamlandığını ifade etmesiyle vatandaş iyice çileden çıktı. Yeni vergi olmayacağını açıklayan hükümet yetkililerinin, TRT bandrolü gibi mevcut vergileri genişletip vatandaşın omzuna bir yük daha yüklemesini ‘kedinin fare ile oynamasına’ benzeten vatandaş kendisiyle dalga geçildiği görüşünde…

Vatandaşın tepkisinin bu kadar büyük olmasının bir başka nedeni ise vergideki artışın vatandaşa, imalatçıya ve üreticiye hem zarar veriyor hem de karşı karşıya getiriyor olması…

TRT kararnamesi ile zam yapılan ve vergi alınacak ürün yelpazesi o kadar genişledi ki bu ürünleri tek tek sıralamaya listeler yetmiyor. Böyle olunca da vatandaş bandrol zamlarını günlük hayatın içerisinde, çarşıda pazarda, markette, kısaca alışveriş yaptığı yerlerde öğrenip çileden çıkıyor…

Üreticiyi ya da ithalatçıyı, satıcı ile; satıcıyı tüketici ile birbirine düşüren zamla ilgili tepkiler ve söylentilerin ardı arkası kesilmiyor. ‘TRT masraflarını bizim üzerimizden mi çıkarıyor?” diyen vatandaş, krizin, işsizliğin olduğu bu dönemde, imalat sanayi daha henüz toparlanamamışken, birçok şirket kısa çalışma ödeneği ile yoluna devam ederken, zam furyasına katılan TRT'nin de işin sosu olduğunu söylüyor

Eskiden yalnızca elektrik ve televizyonlardan alınan TRT payı, yeni kararname ile o kadar geniş alana yayıldı ki neredeyse elektronikle ilgisi olan olmayan tüm ürünlerden alınacak.

Hükümet yeni kararname ile TRT’ye 400 milyon TL (Yani eski parayla TRT 400 trilyon) kaynak aktarmayı hedefliyor. TRT için kullanılacak 2010 bütçesinde görülen 400 trilyonu vatandaş, üretici imalatçı, ithalatçı finanse edecek. Yani yine bu para vatandaşın cebinden çıkacak. Kriz öncesinde TRT’nin elektrikten aldığı payı artırılmak istenmiş ama o dönemde vatandaşın tepkisi sert olmuş bu konuda geri adım atılmıştı. Uygulama daha açıklanır açıklanmaz tüketici derneklerince mahkemeye taşındı.

Bakana göre zam normal

TRT bandrol zammı ile ilgi sorular Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e yöneltildi. Ergün’ün cevabı vatandaşın öfkesini iyiden iyiye artırdı. Ergün’e göre yapılan zam normaldi gerekçesi ise mali denge idi. Bakan Ergün vatandaşın tepkisi azaltmak amacıyla ‘mali dengeler oturduğunda zamlar yeniden gözden geçirilir’ dedi ama Özel İletişim Vergisi’nden tecrübe sahibi vatandaş bu sözlere pek itibar etmiyor.

Ergün yaptığı açıklamada sanki krizden etkilenen, işini kaybeden, borç içinde olup, geçimini zor temin eden vatandaş değilmiş gibi “ekonomik krizden çıkış ortamında tüketimle ilgili sirkülasyonu yüksek olan ürünlere ek vergiler koyarak bazı kamu harcamalarının finansmanının sağlanmasının doğal” şeklinde açıklama yaptı.

Yalnız radyo ve TV’den alınan vergi TRT’yi kesmedi

2004’teki düzenlemeyle TV, radyo, müzik seti ve bu ürünlerin birleşik olarak satıldığı ürünlerden yüzde 16 kesilirken, son kararla oranlar ve kapsam yeniden belirlendi. Radyo ve TV alıcısına sahip ürünleri imal ve ithal edenlerden bugüne kadar ürün başına ortalama 3.68 kuruş bandrol tahsil eden TRT, artık ürün matrahı üzerinden yüzde 8 oranında bandrol ücreti alacak. Yani vergi 3,68 kuruştan, yüzde 8'e yükseldi.Düzenlemenin gerekçesi ise dalga geçer gibi…Teknolojinin gelişip, birçok ürünün içine radyo ve TV monte edilmesi gösteriliyor.

Hangi ürünlerden yüzde 8 alınacak?

TRT gelirlerini artıran bandrol vergi her an kullandığınız cihazda karşınıza çıkabilir… Cep telefonu, Işıldak, Saat, Kulaklık, Fotoğraf makinesi, Adımsayar, Kalem, Banyo sistemleri, Navigasyon cihazı, Koşu bandı, Buzdolabı, İnternet radyo cihazı, DVD-VCD player, Yüzde 16 alınacak ürünler, Set up box cihazı, FM ya da TV tunner kartı, MP3/MP4 çalar, Uydu alıcısı, Ev sinema sistemleri sadece bu kadar mı, evinizde duşta dinlediğiniz radyoya kadar TRT’ye bandrol parası ödemeniz gerekir.

Vatandaşın cebinden TRT’ye ne kadar kaynak akacak?

Elini vatandaşın cebini birz daha sokan TRT kapsamı genişletilip, zamlanan bandrol parasıyla çeşitkli kaynaklardan 400 milyon TL gelir hedefliyor. TRT; cep telefonlarından 100 milyon Euro, kara taşıtlarından 50 milyon Euro, mp3 çalarlardan 10 milyon Euro, yatlardan 200 bin Euro, uçaklardan 200 bin Euro, diğerler kalemlerden 20 milyon Euro gelir bekliyor...

Teypsiz otomobile razı olunacak

TRT bandrolüne tepki gösteren sektörlerden bir tanesi de otomotiv sektörü oldu. Kriz döneminde ÖTV indirimleri ile desteklenen hükümetin bu uygulaması da sektörde moralleri bozdu. Teyp aynı teyp ama artık vergisi farklı. Hem de o kadar fark ediyor ki bu rakam 100 avro ile 800 avro arasında değişiyor. Aynı x markalı teybe, ucuz segment araçta farklı orta segmente farklı yüksek segementte farklı ödüyorsunuz.

Uzmanlar, bundan sonra radyo-teypsiz otomobil satışının artacağını belirterek, "Firmalar radyo-teypsiz araç getirerek, bu sıkıntıyı aşabilir. Radyo firmalarıyla anlaşma yapılarak, daha sonradan radyo Türkiye'de monte edilebilir. Bu da firmaların maliyetinde avantaj yaratır" diyorlar.

Sadece kara taşıtlarında değil hava ve deniz taşıtlarında da durum aynı. Kısacası, TRT radyo ve TV özelliği olan her türlü ulaşım aracı bu vergiden kaçamıyor. Kararnamede otomobilin fiyatı üzerinden binde 8, hava ve kara taşıtlarında onbinde 1 kesinti yapılması öngörülüyor.

TRT, şirket faturalarını da denetleyecek

TRT kararnamesinden sonra yeni bir hazırlık içerisinde olan kurum uygulamanın geriye doğru işlemesi için de düğmeye bastı. Kısacası TRT’nin vergilerinden kaçış yok. Dahası o kadar ileri gidildi ki; yakın bir zamanda Gümrük Müsteşarlığı ile bir protokol imzalanacağı ve firmaların faturalarının denetlenmesi yetkisinin TRT'ye de verileceği öğrenildi. TRT, beyan edilen matrah ile faturada yer alan matrah arasında bir fark görürse düzeltilmesini isteyecek.

Baykal konuyu Danıştay'a götürecek

CHP Lideri Deniz baykal grup toplantısında TRT'ye çattı. "Tüm Türkiye'nin vergileri ile yayın yapan TRT'nin 9 milyon seçmeni olan iktidar partisine hizmet ettiğini ifade eden Baykal, CHP'ye saldırıları yüzünden TRT'ye çıkmadıklarını ve son dönemde kadrolaşma iddialarını eleştirdi. Baykal yeni gelen vergilerin Danıştay'a bir an önce götüreceklerini söyledi...

Haber 7
Previous Post
Next Post

post written by:

0 yorum:

Yorum için teşekkürler.